Relaxte Routes

Niet minder dan een bron van vreugde. Dat is de fiets voor veel ouderen. Erop uit kunnen, bewegen, gemak, plezier en dat allemaal voor weinig geld. Maar… oudere fietsers zijn zoals bekend kwetsbaar op de fiets. Ze springen eruit in de verkeersveiligheidsstatistieken. Ze hebben meer last van fietsdrukte. Wat kunnen gemeenten doen om oudere fietsers tegemoet te komen? Maak het fietsnetwerk senior-proof, begin met Relaxte Routes.

Wat is het project RR?

  1. Samen met de doelgroep – wij zoeken samen met de doelgroep naar routes waar het relatief relaxed fietsen is.
  2. Senior proof– rustige routes analyseren we op ‘senior proof’ en we doen voorstellen voor aanpassingen.
  3. Gedrag en infra: we kijken naar de infra, maar we kijken ook mét de doelgroep hoe we uitdagende verkeersituaties het beste kunnen passeren.

Waarom?

Fietsen helpt. Fietsen helpt ouderen bewegen, fietsen helpt ouderen mobiel te zijn. Fietsen geeft letterlijk meer bewegingsvrijheid. En daarmee draagt het bij aan de gezondheid en de kwaliteit van leven van mensen. Veel gemeenten onderschrijven dit van harte (Age Friendly city). Door te starten met het project RR maken gemeenten een begin om met het perspectief van ouderen naar fietsroutes te kijken.

Voor welke gemeenten?

  • Voor steden met een fietsdrukte probleem
  • Voor gemeenten die meer willen doen voor oudere fietsers
  • Voor gemeenten die nieuwsgierig zijn

Het idee Relaxte Routes

Een Relaxte Route is een ‘geen-haast-route’, zo veel mogelijk langs groen, water of stedelijk schoon en op detailniveau op topkwaliteit. Dus met een veilige en heldere inrichting, voldoende ruimte, geen gevaarlijke paaltjes en nare randjes. Een fijne route voor senioren met zo min mogelijk moeilijke manoeuvres, zonder het een seniorenroute te noemen want dan haken veel mensen af. Relaxte Routes is een idee van Karin Broer en werd in 2018 genomineerd voor de Ideeënprijsvraag van de Tour de Force.

Ervaring

Gemeente Amsterdam

Projectleiding:

Karin Broer
Journalist, tekstschrijver en fietsdocent.

Marjolein de Lange, ML Advies
Mobiliteitsexpert voor fietsen, lopen, en verkeersveiligheid. Betrokken bij de Fietsersbond Amsterdam, medeauteur van Fietsstad Amsterdam.

Meer weten?

Bel of mail: Karin Broer: kpbroer@xs4all.nl