Slimme fietsverlichting in het Cruiser-project

In het project Cruiser van de Rijksuniversiteit Groningen, Roessingh Research & Development en Indes, gaan onderzoekers op zoek naar een manier om de fietser te helpen in interactie met andere fietsers. Het blijkt namelijk dat er bij veel enkelvoudige fietsongelukken toch andere verkeersdeelnemers betrokken zijn: mensen schrikken bijvoorbeeld van een tegenligger en raken dan van de weg. Op 8 testfietsen zit nu een nieuw soort verlichtingsysteem Een speciaal voor- en achterlicht, plus lichtjes in de handvaten. Een belangrijk onderdeel is een richtingaanwijzer. Via een knopje op het stuur kan de fietser aangeven of hij links of rechts gaat afslaan. In de speciale voor- en achterlamp gaat dan een lichtje knipperen evenals in het handvat. Na de bocht gaat het, net als in de auto, weer uit. Verder zit er een remlicht op en lichtjes die de snelheid aangeven: hoe sneller je fietst hoe meer vakjes oplichten in het voor- en achterlicht.

Het doel van het verlichtingsysteem is zowel de fietser die het aan boord heeft bijstaan, maar vooral ook de andere fietsers. Zij kunnen namelijk beter de bedoelingen van de ‘Cruiser-fietser’ inschatten. Daardoor zijn er minder verrassingen in het verkeer en dus minder gevaarlijke schrikreacties. Voor de oudere fietser met het systeem aan boord is vooral de richtingaanwijzer een welkome aanvulling. Voor ouderen wordt linksaf slaan, -over de schouder kijken en hand uitsteken- steeds lastiger, met een richtingaanwijzer kunnen in ieder geval de handen aan het stuur blijven.

Waarom is er nog geen richtingaanwijzer op de markt? Dat heeft onder andere met Europese regelgeving te maken. Ontwikkelaar van de Cruiser verlichting, Maurice Tak van Indes: ‘We hebben met ons concept geprobeerd zoveel mogelijk in lijn te blijven met algemene richtlijnen die in Nederland en Europa worden gehanteerd. We zien ook dat er in de verschillende landen anders mee wordt omgegaan en dat niet alles heel letterlijk wordt gevolgd. Het integreren van richtingaanwijzer met hoofdverlichting zie je bijvoorbeeld ook vaak al op scooters.’ KB