Gemeente Utrecht wil nog 5 OV-fietspunten in de stad

De langdurige Utrechtse proef met twee OV-fiets-locaties op straat is geslaagd. De gemeente en NS zijn in gesprek om op nog 5 locaties een dergelijk OV-fietspunt neer te zetten.
Op een OV-fietspunt staan OV-fietsen niet in een stalling of kluis, maar in de openbare ruimte in een rek naast een speciale zuil. Via de zuil is met een OV-chipkaart (waarop een OV-fiets-abonnement moet staan) een sleutel voor een van de fietsen te bemachtigen. Het functioneert prima, zo blijkt uit de evaluatie. Gebruikers zijn zeer tevreden. ‘Ze zien duidelijk de toegevoegde waarde van het aanbieden van de OV-fiets’, aldus woordvoerder Mara Hoogveld van de gemeente. Belangrijk is vooral ‘de nabijheid’ van de fietsen. 9 van 10 gebruikers sprak de intentie uit om nogmaals gebruik te maken van de OV-fiets bij de huurlocatie. De OV-fietsen staan sinds 2014 op het Janskerkhof (daar staan er 16) en bij Moreelsepark (12). Op die eerste locatie zijn het vooral inwoners van Utrecht die de fietsen huren. Bij het Moreelsepark, vlakbij het station, zijn het vooral treinreizigers van buiten de stad.
Na deze positieve evaluatie wil de gemeente graag verder met de NS om de OV-fietspunten in de stad uit te breiden. De gemeente Utrecht is al sinds 2007 bezig met het onderzoeken en ontwikkelen van een deelfietsensysteem voor de stad. ‘Het gaat dan in eerste instantie om 5 locaties, in en rond het centrum’, zegt Hoogveld. Kosten per locatie: ongeveer 30.000 euro. Dit voorjaar wordt duidelijk of en waar de uitbreiding plaatsvindt. OV-Fiets zou daarmee uitbreiden naar andere locaties dan OV-knooppunten. Dat is een opvallende ontwikkeling, omdat de NS tot nu toe OV-fiets vooral neerzet als ‘het laatste stukje van je OV-reis’.

In OV-Magazine (nr. 1 2016) ook een artikel over de nieuwe generatie deelfietsensystemen die er aan zit te komen.
Lees meer bij OV-magazine